Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018

Εκδήλωση Σύνθεσις (Free Thinking Zone, 03.12.2018) | "Κοινωνική Συνεννόηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη"


Τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις και με αφορμή την έκδοση της μελέτης των Γιώργου Οικονομίδη και Χρήστου Τριαντόπουλου με τίτλο «Υπάρχει περιθώριο για κοινωνική συνεννόηση;», δημόσια συζήτηση στο Free Thinking Zone στην Αθήνα. Η εκδήλωση άρχισε με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, Προέδρου της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, και του κ. Δ. Νικολάου, Γενικού Διευθυντή της διαΝΕΟσις.


Κατά τη συζήτηση συμμετείχαν με τοποθετήσεις του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, και ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το συντονισμό είχε ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις.Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, αφού μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τη μελέτη των Οικονομίδη και Τριαντόπουλου, αναφέρθηκε σε μία σειρά από λόγους, αλλά και παραδείγματα, που παρεμποδίζουν την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε η χώρα να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρθηκε σε μία σειρά από αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και κατευθύνονται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο κ. Πάνος Τσακλόγλου στάθηκε στη δυσανεξία δομικών αλλαγών που παρουσίασε η χώρα μας μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, εστιάζοντας στις προοπτικές που υπάρχουν.
Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «[…] πλέον υπάρχει μία ωρίμανση στο σκεπτικό των κοινωνικών εταίρων, καθώς δεν είναι τόσο μαξιμαλιστικές οι θέσεις τους όσο ήταν στο παρελθόν και, ιδιαίτερα, πριν από την κρίση. Παράλληλα, στο πεδίο των ερευνητικών ιδρυμάτων και των think tanks υπάρχει μεγάλη σύγκλιση ως προς τις βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν […]» και συμπλήρωσε ότι «[…] υπάρχει έλλειμμα κοινωνικού κεφαλαίου, το οποίο και εντοπίζεται σε μία διάσταση που σχετίζεται άμεσα με το παραγωγικό μας μοντέλο και αυτή είναι το μέγεθος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δυστυχώς, είμαστε μία χώρα που έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά εργοδοτών σε σχέση με τους εργαζόμενους, δηλαδή είμαστε μία «χώρα αφεντικών», έχουμε πάρα πολλούς αυτοαπασχολούμενων και έχουμε και πάρα πολλές πολύ μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις. Το έλλειμμα κοινωνικού κεφαλαίου και, άρα, το έλλειμμα εμπιστοσύνης οδηγεί στο έλλειμμα συνεργασίας σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη βόρεια Ευρώπη, όπου η συνεργασία, η σύμπραξη και ο συνεταιρισμός είναι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης μιας επιχείρησης. Σε εμάς, δυστυχώς, αυτές οι έννοιες έχουν συνδεθεί με τα χρέη […]».
Τις αρχικές τοποθετήσεις ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, στο οποίο συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ερευνητές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αλλά και αρκετά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα και προς έκπληξή του κ. Κωστής Χατζηδάκη στο Free Thinking Zone υπήρχαν τα πρώτα είκοσι αντίτυπα του βιβλίου του με τίτλο "Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως" για τον ανηφορικό δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Τα video της δημόσιας συζήτηση είναι διαθέσιμα εδώ και εδώ.
Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι διαθέσιμες εδώ.