Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Εκδήλωση Σύνθεσις (ΔΕΘ, 15.09.2018) | "Η Επόμενη Μέρα για την Ελληνική Οικονομία"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, η εκδήλωση από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, σε συνεργασία με τον Όμιλο Καρεκλίδη, στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η Επόμενη Μέρα για την Ελληνική Οικονομία». Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους (α) ο Χρήστος Σταϊκούρας, π. Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ & Επ. Καθηγητής ΟΠΑ, (β) ο Στέλιος Πέτσας, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της ΝΔ, (γ) ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις, και (δ) ο Χρήστος Διαμαντόπουλος, Σύμβουλος ΔΣ Endeavor Hellas & Ακαδημαϊκό Μέλος του Von Mises International. Το συντονισμό της συζήτησης θα έχει ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Οικονομολόγος & Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις.


 Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος με αφορμή και τη συγκεκριμένη εκδήλωση σημείωση ότι «[…] μετά από μία επώδυνη δεκαετία ύφεσης και κρίσης η Ελλάδα φιλοδοξεί να μπει κάποια στιγμή σε τροχιά βιώσιμη ανάπτυξης. Επρόκειτο για μία περίοδος που χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων, από τρία κύματα ύφεσης, από υψηλή ανεργία, από τρία και κάτι παραπάνω προγράμματα προσαρμογής και στήριξης -όταν όλα τα άλλα κράτη αξιοποίησαν μόλις ένα- και από σημαντικό πλήγμα στην κοινωνική συνοχή της χώρα μας. Σήμερα, λοιπόν, φιλοδοξούμε, ως χώρα, να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Για να βγούμε, όμως, θα πρέπει, επιτέλους, να αλλάξουμε το παραγωγικό μας υπόδειγμα. Και πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά για αυτή την αλλαγή, ώστε να διαμορφώσουμε ένα εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και συνεργατικό υπόδειγμα. Ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα που θα καταφέρει να βάλει τη χώρα με αξιώσεις στην 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι μπροστά μας. Σε ένα τέτοιο σύγχρονο παραγωγικό υπόδειγμα η Μαγνησία μπορεί να έχει ένα κρίσιμο ρόλο, λόγω της κομβικής θέσης της περιοχής στο δίκτυο μεταφορών, της πολυδιάστατης παραγωγικής και οικονομικής βάσης, των υποδομών (και των περιθωρίων βελτίωσης και επέκτασης αυτών), της παράδοσης συνεργασίας και της ροπής προς την καινοτομία που τη διακρίνει […]».

Στη συνέχεια, σύμφωνα και με την κάλυψη της εκδήλωση από την εφημερίδα Μαγνησία, "[...] οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, στην υποχώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξή της και στις αδυναμίες της εφαρμοζόμενης από την κυβέρνηση πολιτικής στον τομέα αυτό. Ο π. Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως μπορεί μεν να βρισκόμαστε εκτός προγραμμάτων δημοσιονομικής υποστήριξης αλλά όχι εκτός μνημονίων, προσθέτοντας ότι η χώρα ακόμη δεν έχει τη δυνατότητα να δανειστεί από τις αγορές, ενώ η δημόσια περιουσία είναι παραμένει υποθηκευμένη για 100 χρόνια. Από την πλευρά του ο Διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ κ. Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στα μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και τα οποία θα εφαρμόσει όταν λάβει εντολή για την διακυβέρνηση της χώρας, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η μείωση φορολογία των επιχειρήσεων. Στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος Δ.Σ. της Endeavor κ. Χρήστος Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που παρέχει η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο δίκτυο της διεθνούς οργάνωσης που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1997 και που έχει βοηθήσει στην ανάπτυξή τους και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της διασύνδεσης τους με άλλες εταιρίας αλλά και με την παροχή συμβουλευτικής. Κλείνοντας ο Διευθυντής Μελετών της ΔιαΝΕΟσις κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και δεν είναι άλλο από το δημογραφικό, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο το ασφαλιστικό σύστημα όσο και την ελληνική οικονομία εν γένει. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο εκδότης της εφημερίδας “Μαγνησία” Αρχιμήδης – Δημήτρης Καρεκλίδης τόνισε πως σκοπός τόσο της ειδικής έκδοσης όσο και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα διαλόγου με ανθρώπους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και να βρεθούν σημεία σύγκλισης για την εφαρμογή ορθών πολιτικών στον τομέα της οικονομίας και όχι μόνο [...]".Παρουσίαση της εκδήλωσης από την Ant1 είναι διαθέσιμη εδώ.
Παρουσίαση της εκδήλωσης από τα media είναι διαθέσιμη (ενδεικτικά) παρακάτω:
Φωτογραφίες είναι διαθέσιμες εδώ.