Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

Σύνθεσις & ΕΛΙΑΜΕΠ (Βόλος, 07.09.2018) | "Είναι η Ελλάδα μία Μπλοκαρισμένη Χώρα;"

Την Παρασκευή, στη αίθουσα του Forum Center στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, η δημόσια συζήτηση με θέμα «Είναι η Ελλάδα μία μπλοκαρισμένη χώρα;», την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Λουκάς Τσούκαλης,  Ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, & Sciences Po, Παρίσι και ο κ. Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις.


Την δημόσια συζήτηση άνοιξε, ως οικοδεσπότης, ο βολιώτης Πρόεδρος της Σύνθεσις κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε ότι «[…] ουσιαστικά, παρ’ όλη την τεράστια κοινωνική και οικονομική προσπάθεια που έχει καταβληθεί, όσο δεν υπάρχει ευρεία σύγκλιση σε εθνικό σχέδιο για να αλλάξουμε το εγχώριο υπόδειγμα και ξεφύγουμε από την τρέχουσα «μουδιασμένη» κατάσταση, τόσο θα «παραμονεύει» η επιτήρηση για να μην επιστρέψουμε στην προηγούμενη πολύ δύσκολη θέση. Δυστυχώς, η ευχή που εκφράστηκε στην αρχή της περιόδου και ήθελε την κρίση να γίνει ευκαιρία για αλλαγή δεν έχει πραγματοποιηθεί. Παρ’ όλο που έγιναν κάποια σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα, η κρίση, ως ένα βαθμό, παρέμεινε κρίση, με αποτέλεσμα η ίδια η λέξη να έχει χάσει το νόημά της. Η κρίση, συνεπώς, δεν θα γίνει ευκαιρία εάν ευρέα τμήματα του πολιτικού και κοινωνικού στερεώματος δεν αποφασίσουν ότι πρέπει να αλλάξει το εγχώριο αναπτυξιακό πρότυπο. Μια αλλαγή για να δημιουργηθούν συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους πολίτες. Και αν δεν επιτευχθεί αυτή η αλλαγή, είναι πιθανό η επόμενη αντίστοιχη επώδυνη περίοδο να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Η Ελλάδα, συνεπώς, την επομένη των μνημονίων θα πρέπει να χαρακτηριστεί από αυτή την αλλαγή, ώστε η μεγάλη μας κρίση να αποτελέσει -κάποια στιγμή- διδαχή και ιστορία […]».

Τον πρώτο κύκλο των τοποθετήσεων άνοιξε ο καθηγητής κ. Ν. Μαραντζίδης, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον μπλοκαρισμένη χώρα, αλλά έχει μπλοκαρισμένες πολιτικές ελίτ. Οι ελίτ σήμερα στη χώρα δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων, είναι αντιπαραγωγικές και αυτό οφείλεται από τη μια στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ένωσης και στην παγκοσμιοποίηση. Οι ελληνικές ελίτ, πρόσθεσε, διαπνέονται από έντονο επαρχιωτισμό. Ο κ. Μαραντζίδης, είπε ότι οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και του ανταγωνισμού διεθνώς έχουν αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και στο σημείο αυτό η Ελλάδα εμφανίζεται σα να μην έχει ιδέα τι θα γίνει.


Με τη σειρά του ο καθηγητής κ. Αριστείδης Χατζής τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κρίση δεν ήταν δημοσιονομική, αλλά θεσμική. Η Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει ακόμη, παρά τη δεκαετία που πέρασε, ανοιχτές αγορές, δεν έχει ανοιχτή οικονομία και έχει στρεβλούς θεσμούς. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μια μπλοκαρισμένη κοινωνία, γιατί δεν έχει ξεπεράσει το βασικό της αρχικό πρόβλημα που ήταν το θεσμικό της έλλειμμα. Έχει θεσμικό έλλειμμα σε τυπικούς θεσμούς (πολυνομία, ανομία, κακονομία) και σε άτυπους θεσμούς (χαμηλούς δείκτες κοινωνικού κεφαλαίου και εμπιστοσύνης), επισήμανε.


Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λουκάς Τσούκαλης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «[…] μία μπλοκαρισμένη χώρα είναι μια χώρα που δύσκολα κυβερνιέται και ακόμη πιο δύσκολα αλλάζει, μια χώρα στάσιμη που δυσκολεύεται να παρακολουθήσει έναν κόσμο που κινείται με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι μια χώρα με ένα ασφυκτικό και όχι σταθερό πλαίσιο κανόνων, αδύναμους θεσμούς και προβληματικό κράτος δικαίου, πολλά οργανωμένα συμφέροντα και μεγάλες ανισότητες, περιορισμένη αντίληψη του κοινού καλού και παιδεία που δίνει έμφαση στην αποστήθιση και όχι στην κριτική σκέψη. Στα χρόνια της κρίσης, άλλαξαν πολλά στη χώρα, σίγουρα όχι όλα σωστά, και συνήθως με το ζόρι. Αν εμείς ως κοινωνία δεν συμφωνήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε, δίνοντας προτεραιότητα σε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του κράτους και μια προσπάθεια να ενώσουμε τα σπασμένα κομμάτια της κοινωνίας μας, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται – και αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί […]».


Τις αρχικές τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε ευρεία συζήτηση με το κοινό και ερωτήσεις προς τους καθηγητές, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένας γόνιμος και ζωντανός διάλογος. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Δ. Πιτσιώρης, π. Υφυπουργός, Βουλευτής και Δήμαρχος Βόλου, ο κ. Π. Σκοτινιώτης, π. Βουλευτής, Νομάρχης και Δήμαρχος Βόλου, ο κ. Ευθ. Τσάμης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, ο κ. Παύλος Μαλινδρέτος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, ο κ. Βασίλης Καραουλάνης, Αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο κ. Πέτρος Μπέλλος, Πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας – «Ιππόκαμπος», όπως και άλλα μέλη κοινωνικών, πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων. Έτσι, μετά από μία δημόσια συζήτηση που άγγιξε τις τρεις ώρες δόθηκε το ραντεβού από τον Πρόεδρο της Σύνθεσις, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, για την επόμενη αντίστοιχη δημόσια εκδήλωση μέσα στο ερχόμενο διάστημα.


Για το video της εκδήλωσης εδώ.
Για την προβολή της εκδήλωσης εδώ.
Για τις φωτογραφίες της εκδήλωσης εδώ.