Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Ημερίδα Σύνθεσις - "Greece (2008-2018): A Decade in Crisis and the Quest of a New Era" (London - UK, 28.03.2018)


Την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018, η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Διαγενεακής Δικαιοσύνης, διοργάνωσε, σε συνεργασία και με το Greek Politics Specialist Group, ημερίδα στο Hult International Business School, στο Λονδίνο, με θέμα “Greece (2008-2018): A Decade in Crisis and the Quest of a New Era”. Την εν λόγω δημόσια συζήτηση άνοιξε με τοποθέτησή του ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Ερευνητής του ΚΕΠΕ και Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις. Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις τους ο Γιώργος Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, ο Κώστας Μουτσιάνας, Senior Lecturer στο Coventry University London, ο Κωνσταντίνος Μυρωδιάς, Teaching Assistant στο London School of Economics, και ο Βασίλης Καππής, Lecturer στο University of Buckingham, ενώ το συντονισμό της συζήτησης είχε ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Σύνθεσις και Assistant Professor στο Hult International Business School.


Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «[…] η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα στην αναζήτηση μίας βιώσιμης πορείας ανάπτυξης. Μετά από μία δεκαετία ύφεσης και στασιμότητας, μετά από τρία (και πλέον) προγράμματα χρηματοδότησης και προσαρμογής, μετά από το μεγαλύτερο ιστορικά «κούρεμα» δημοσίου χρέους παραμένει στη δύσκολη θέση της αναζήτησης ενός happy-end όλης αυτής της επώδυνης περιόδου. Ουσιαστικά, ακόμα, προσπαθεί να βγει από την κρίση. Για να βγει, όμως, από αυτή τη δύσκολη θέση θα πρέπει, αφενός, να αποκτήσει την «ιδιοκτησία» ενός growth-oriented σχεδίου για την αλλαγή του εγχώριου μοντέλου και, αφετέρου, να καταστήσει ελκυστικό στους νέους ένα τέτοιο σχέδιο, στο πυρήνα του οποίου είναι κρίσιμο να εμπεριέχεται η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Προς αυτή την κατεύθυνση η Σύνθεσις και οι συνεργαζόμενοι φορείς στο πλαίσιο του 3D Initiative, συνεχίζουν τους δημόσιους διαλόγους τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας […]».


Στη συνέχεια, ο Κώστας Μουτσιάνας ανέλυσε τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην κρίση, αλλά και την πορεία προσαρμογή που ακολούθησε, καταλήγοντας στις βασικές κατευθύνσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Μυρωδιάς, παράλληλα με την ανάλυσης της κρίσης και της τρέχουσας κατάστασης, επικεντρώθηκε περισσότερο σε μία σειρά από πεδία που είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να είναι βιώσιμη μία πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδας. Ο Γιώργος Ανδρέου έδωσε μία ενδιαφέρουσα περιφερειακή διάσταση στη συζήτηση, εστιάζοντας την ανάλυσή του στις εξελίξεις και την ανισότητα μεταξύ των περιφερειών της Ελλάδας όλη αυτή την περίοδο. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Καππής ανέπτυξε μια γεωπολιτική οπτική στην ανάλυση της κατάστασης της Ελλάδας εστιάζοντας στις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησε ευρεία συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, υπό το συντονισμό του Θεοχάρη Παπαδόπουλου, στην οποία συμμετείχαν και καθηγητές άλλων πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο Βασίλης Μοναστηριώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο London School of Economics.


Το ΔΣ της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις ευχαριστεί ιδιαίτερα το Hult International Business School για τη φιλοξενία.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.