Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Συμπόσιο Σύνθεσις - "Ο Γεώργιος Καρτάλης και η Τρέχουσα Κρίση" (13/11/2017)

Ένα ξεχωριστό Συμπόσιο από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις με θέμα «Ο Γεώργιος Καρτάλης και η Τρέχουσα Κρίση» πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Επρόκειτο για ένα Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από το θάνατο του χαρισματικού πολιτικού και οικονομολόγου και επικεντρώθηκε στην ανάδειξη σημείων από την οπτική και το έργο του υπουργού -των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1950- και οικονομολόγου Γεωργίου Καρτάλη, τα οποία δύνανται να είναι χρήσιμα για την τρέχουσα κρίση.


Στο Συμπόσιο συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις τους ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Ανδρέας Κακριδής, επιστημονικός υπεύθυνος, Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ερευνητής, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Συντονιστές ήταν ο κ. Χρήστος Διαμαντόπουλος, μέλος, Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Ludwig von Mises Institute, και ο κ. Πάνος Καζάκος, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Την εν λόγω εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτριος Σιούφας, ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, και ο τ. βουλευτής και τ. Δήμαρχος Βόλου, κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ενώ το παρόν έδωσαν προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό και δημοσιογραφικό χώρο, όπως ο κ. Νίκος Νικολάου, ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης και ο κ. Βασίλης Πεσμαζόγλου.


Ο Πρόεδρος της Σύνθεσις και εμπνευστής της εκδήλωσης, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, εστίασε στην οικονομική πολιτική και ανέλυσε, με ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, τα συστατικά της οικονομικής στρατηγικής του Γεωργίου Καρτάλη για την προσαρμογή και σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία είχε φιλελεύθερο προσανατολισμό, αλλά και σημαντικό κοινωνικό και φιλεργατικό πρόσημο. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «[...] ο Γεώργιος Καρτάλης, ως υπουργός, τηρούσε τις προϋποθέσεις υλοποίησης ενός οικονομικά αποτελεσματικού και κοινωνικά δίκαιου προγράμματος προσαρμογής και σταθεροποίησης. Και αυτό διότι είχε βαθιά γνώση των οικονομικών πραγμάτων, είχε δυσανεξία στο λαϊκισμό και, φυσικά, είχε διάθεση να συγκρουστεί με τις ομάδες συμφερόντων. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που, ουσιαστικά, τον διακρίνουν από μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της εποχής του. Είναι προϋποθέσεις μιας ευρύτερης οικονομικής στρατηγικής, από την οποία μπορούμε να διδαχθούμε και σήμερα [...]». 


Στην οικονομική πολιτική του Γεωργίου Καρτάλη, κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950, επικεντρώθηκε και ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην προσπάθεια για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση του απέναντι σε επιχειρήσεις της εποχής που παρουσίαζαν ισχυρές κερδοσκοπικές τάσεις, ανατροφοδοτώντας τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις σε βάρος της κοινωνίας. Με τη σειρά του, ο κ. Ανδρέας Κακριδής, αξιοποιώντας τη σημαντική ερευνητική του εργασία πάνω σε ελληνικά, αλλά και ξένα αρχεία, υπογράμμισε τη σημασία -επί της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής του Γεωργίου Καρτάλη- που είχαν οι εξελίξεις των συσχετισμών στο εσωτερικό της ξένης βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και η σημαντική μείωση του ύψους της εν λόγω οικονομικής βοήθειας.


Ο κ. Χρήστος Διαμαντόπουλος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο μορφωτικό επίπεδο του Γεωργίου Καρτάλη, όπως αυτό διαμορφώθηκε σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και το οποίο του επέτρεψε να έχει μία πολύ καλή αντίληψη των οικονομικών και όχι μόνο πραγμάτων. Ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος επικεντρώθηκε στην πολιτική διαδρομή του Γεωργίου Καρτάλη, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματά του κατά την προπολεμική περίοδο, περιγράφοντας τη στάση του κατά την περίοδο του πολέμου, του εμφυλίου, αλλά και της ταραχώδους περιόδου που ακολούθησε, και εστιάζοντας στην εποχή που εδραιώθηκε η δυναμική και διαφάνηκαν οι προοπτικές του Γεωργίου Καρτάλη ως σημαίνουσας πολιτικής προσωπικότητας του κέντρου και της κεντροαριστεράς. 


Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ανάλυσε, με βάση το σταθεροποιητικό πρόγραμμα που προωθήθηκε από τον Γεώργιο Καρτάλη και την Κυβέρνηση Πλαστήρα, την περίοδο που ακολούθησε την υποτίμηση του 1953, εξετάζοντας εάν υπήρχε ή όχι «καταπιεσμένος πληθωρισμός» στην ελληνική οικονομία. Καταλήγοντας σε ορισμένα διδάγματα για τη σημερινή περίοδο, υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να βασιστεί στη μαζική προσέλκυση επενδύσεων με θεσμική προστασία και στην σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάκτηση της αξιοπιστίας μέσω της παραμονής σε ένα ισχυρό νομισματικό σύστημα, όπως η Ευρωζώνη. Ο κ. Πάνος Καζάκος προχώρησε σε μία συζήτηση του ευρύτερου πολιτικο-οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο βρέθηκε ο Γεώργιος Καρτάλης και, εστιάζοντας στην οπτική του για τα οικονομικά πράγματα, τόνισε ότι ο Γεώργιος Καρτάλης ως υπουργός συνέβαλε στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Αλλά, λόγω σπουδών και πολύπλευρης μόρφωσης, ενέτασσε τα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα σε μια ευρύτερη αντίληψη για την οικονομία και πολιτική. Ότι, δηλαδή, έπρεπε να υπάρξει μια ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων από την κατανάλωση στις επενδύσεις.


Τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε εποικοδομητική και ζωντανή συζήτηση με το κοινό της εκδήλωσης, στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ερευνητές και φοιτητές από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, ενώ παρευρέθησαν και μέλη της οικογένειας Καρτάλη.


Τέλος, ο Πρόεδρος της Σύνθεσις κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, κλείνοντας την εκδήλωση, και αφού ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή και την παρουσία τους, κατέθεσε την πρόταση δημιουργίας ενός φορέα ή ιδρύματος στο Βόλο για την προβολή του έργου του Γεωργίου Καρτάλη.

Για περισσότερες φωτογραφίες εδώ.
Για την προβολή στα media εδώ.