Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

2ος Διάλογος 2017 - «Οικονομική Κρίση: Εξοικείωση και Νέα Μέσα Ανάγνωσης» (15/2/2017)

Η Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις» πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017, το δεύτερο διάλογο του κύκλου «Έμφαση στα Μεγάλα. Ανάλυση στα Μικρά» για το 2017, με θέμα «Οικονομική Κρίση: Εξοικείωση και Νέα Μέσα Ανάγνωσης», με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της «οικονογραφημένης» ιστορίας “€nter Crisi$” των Ν. Κουτσιαρά και Κ. Φιλίνη, στον όροφο του Charlie Café (Κολοκοτρώνη 8, Αθήνα).


Στο πάνελ του διαλόγου συμμετείχαν Βασίλης Λεοντίτσης (Lecturer, European Law and Governance School), η Όλγα Μπαλαφούτη (Δημοσιογράφος, Πρώτο Θέμα και Αρχισυντάκτρια, Newmoney.gr) και ο Κυριάκος Φιλίνης (Διδάκτωρ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).


Ο κ. Βασίλης Λεοντίτσης τόνισε πως δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα αίτια της οικονομικής κρίσης λόγω της πολυπλοκότητας του φαινομένου. Ο απλός άνθρωπος βιώνει το άγχος και τον πανικό της καθημερινότητας και νιώθει την ανάγκη να αποδεχθεί εύκολες και εύπεπτες επεξηγήσεις. Όμως, ούτε και οι δημοσιογράφοι και οι ειδικοί επιστήμονες φαίνονται να έχουν μια ξεκάθαρη εικονα για την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν προέβλεψε την έκταση και τη διάρκειά της. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «μία αλήθεια» για την κρίση, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά αφηγήματα για τα κοινωνικά φαινόμενα. Αδυνατούμε να προσεγγίσουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο στη συνολική του διάσταση. Όμως, κάποια αφηγήματα το προσεγγίζουν πιο ικανοποιητικά από άλλα, ενώ υπάρχουν και εξόφθαλμα λάθη και παντελώς ανυπόσταστες ικασίες. Για τις παραδοσιακές πηγές πληροφόρησης σημείωσε ότι έχουν απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας και ειδικά της νεολαίας. Ο κόσμος αναζητεί την εύκολη πληροφορία και θέλει να την προσεγγίσει σε μηδενικό χρόνο. Έτσι, το κενό έρχονται να καλύψουν κυρίως τα διαδυκτιακά μέσα (blogs, twitter κλπ.). Όμως, οι πληροφορίες που αντλούνται από αυτά είναι συχνά εξαιρετικά επισφαλείς. Απαιτείται κριτική σκέψη για να μην «πέσει» κανείς στην παγίδα του λαϊκισμού και της επιφανειακής ενημέρωσης. Για το κόμικ «Enter Crisis», ο κ. Λεοντίτσης είπε πως είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια για την παροχή εξειδικευμένης πληροφορίας στους πολίτες και ιδιαίτερα στο νεανικό κοινό. Επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι το κομικ δεν επιβάλει ένα μόνο αφήγημα για την κρίση, αλλά παρουσιάζει μια σειρά από διαφορετικές απόψεις, αφήνοντας τον αναγνώστη να επιλέξει. Υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ της πλοκής και της οικονομικής θεωρίας. Θεώρησε, όμως, πως ίσως θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη απλούστευση της οικονομικής γλώσσας, ώστε το κόμικ να μπορέσει να διαβαστεί με άνεση από ένα ευρύτερο κοινό. Τελείωσε, χαιρετίζοντας αυτό το αξιέπαινο έργο και την προσπάθεια που έχουν κάνει οι συγγραφείς του να μας εκπαιδεύσουν με εναλλακτικό τρόπο σε δύσκολες έννοιες και θεωρητικές οικονομικές συζητήσεις.


Στο πλαίσιο της συζήτησης, η κ. Όλγα Μπαλαφούτη ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «[...] Όσο απίθανη κι αν μπορεί να έμοιαζε παλαιότερα η ιδέα του βιβλίου να ενώσει μέσω ενός διαδικτυακού φόρουμ, έναν γερμανό τραπεζίτη, έναν ισπανό άνεργο, μια γαλλίδα ευρωβουλευτή, έναν έλληνα φοιτητή, μία αγγλίδα καθηγήτρια και έναν αμερικανό δημοσιογράφο, σήμερα όχι μόνο δεν ξενίζει τον αναγνώστη αλλά θα έλεγα ότι περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την πραγματικότητα. Η αλλαγή στον τρόπο μετάδοσης της είδησης έφερε και καινούργιους όρους. Η «μετα-αλήθεια» ήταν η λέξη της χρονιάς για το 2016, σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, καθώς απηχεί την εξαιρετικά φορτισμένη πολιτική ατμόσφαιρα τους τελευταίους 12 μήνες, χάρη κυρίως στη διχαστική προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και το δημοψήφισμα για το Brexit τον περασμένο Ιούνιο. Και τι σημαίνει ακριβώς; Ουσιαστικά περιγράφει τη θεωρία σύμφωνα με την οποία «Κάθε άποψη εμπεριέχει τη δική της αλήθεια. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα και άρα όλες οι απόψεις αξίζουν την ίδια προβολή, έστω και εάν αντιφάσκουν κραυγαλέα με τα γεγονότα». Κλασικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι τα social media, τα οποία μας εκθέτουν συχνά στην όποια ανεπεξέργαστη, πρωτόλεια, αβάσιμη, παραποιημένη ή ψευδή είδηση [...]».


Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κυριάκος Φιλίνης ανέπτυξε το θέμα της πρόσφοράς και ζήτησης που προέκυψε τα τελευταία χρόνια για οικονομική γνώση και ανάλυσης, εστιάζοντας στις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη λειτουργία αυτού του ιδιότυπου μηχανισμού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα video από το διάλογο εδώ: 1ο Μέρος και 2ο Μέρος.


Τα μέλη του ΔΣ της Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όσους παρευρέθηκαν στο δεύτερο διάλογο της χρονιάς, αλλά και όσους στηρίζουν την πρωτοβουλία του κύκλου διαλόγων «Έμφαση στα Μεγάλα. Ανάλυση στα Μικρά», ο οποίος και συνεχίζεται με επιτυχία.