Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Σύνθεσις - Δράση και Απολογισμός 2016

Το ΔΣ της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση του 2016, κρίνει ιδιαίτερα χρήσιμο να προχωρήσει στον απολογισμό του τρέχοντος έτους, καθώς επρόκειτο για μια χρονιά με έντονη δράση, επέκταση και κίνηση, θέτοντας την αφετηρία για τη Σύνθεσις να προχωρήσει στο τέταρτο έτος του «βίου» της με όρεξη, με δημιουργική διάθεση και με προσήλωση στη σύνθεση απόψεων, τάσεων και προσεγγίσεων μέσα από το διάλογο.


[Δείτε παρακάτω αναλυτικά τον απολογισμό του 2016]


Α. Γενικά - 2016

Η Σύνθεσις αποτελεί, από το 2014, μία πρωτοβουλία πολιτών, προερχόμενων από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών, ακαδημαϊκών και κοινωνικών χώρων, που σκοπό έχει τη σύνθεση ιδεών, προσεγγίσεων και απόψεων μέσα από τη διάδραση όλων όσοι κινούνται στο δημιουργικό και ορθολογικό ευρωπαϊκό χώρο. Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί ένας χώρος διαλόγου, όπου θα προβάλλονται καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, εντός της κοινότητας, αλλά και εκτός αυτής, με διάθεση σύνθεσης, σε μία στιγμή που η κοινωνία παρουσιάζει τάσεις αποσύνθεσης και ενίσχυσης των άκρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κατά τα πρώτα δύο έτη του «βίου» της, η κοινότητα διαλόγου Σύνθεσις προχώρησε στη διοργάνωση εκδηλώσεων στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Goethe Institut και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε ένα πλαίσιο συνεργασία και με άλλους φορείς.

Κατά το τρίτο έτος του «βίου» της, το 2016, η Σύνθεσις προχώρησε το πρώτο κύκλο διαλόγων με θεματικό τίτλο «Έμφαση στα Μεγάλα. Ανάλυση στα Μικρά», κατά τον οποίο πραγματοποίησε μία σειρά από διαλόγους πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και επικαιρότητας με συμμετοχές ειδικών και εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, την ίδια χρονιά, η Σύνθεσις (α) συμμετείχε σε συνέδρια συνεργαζόμενων φορέων με τη οργάνωση πάνελ ή ομιλιών, (β) συμμετείχε σε παρουσιάσεις βιβλίων με σημαντικό αντίκτυπο στο δημόσιο διάλογο, (γ) προχώρησε σε κίνηση αλληλεγγύης και συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες (βλέπε), (δ) προχώρησε στην έκδοση ημερολογίου και (ε) καθιέρωσε τη χριστουγεννιάτικη συνάντηση για όλα τα μέλη και τους φίλους της (βλέπε).

Παράλληλα με την αύξηση της δραστηριότητας της Σύνθεσις, το 2016 αποτέλεσε και το έτος κατά το οποίο η κοινότητα διευρύνθηκε με νέα μέλη και φίλους που στηρίζουν και συμμετέχουν τις δράσεις και πρωτοβουλίες της, για τις οποίες παρέχεται, πλέον, ενημέρωση και μέσω του νέου newsletter της Σύνθεσις.

Β. Κύκλος Διαλόγων 2016 «Έμφαση στα Μεγάλα. Ανάλυση στα Μικρά»

Η Σύνθεσις, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (ΚΕΔΙΑ) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, αλλά και το Aegean Research Centre, διοργάνωσε για τα μέλη και τους φίλους της Σύνθεσις τον πρώτο κύκλο διαλόγων με θεματικό τίτλο «Έμφαση στα Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά». Επρόκειτο για μία σειρά από 6 διαλόγους από ειδικούς, εμπειρογνώμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες πάνω σε κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.


1ος Διάλογος – «Ευρωπαϊκή Ένωση: Πορεία και Τελευταίες Εξελίξεις» (Μάιος 2016). Στον πρώτο διάλογο της Σύνθεσις, στο ΙΔΙΣ, συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο κ. Άρης Περουλάκης, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (βλέπε).


2ος Διάλογος – «Η Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον» (Ιούνιος 2016). Στο δεύτερο διάλογο της Σύνθεσις, στο ΙΔΙΣ, συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο κ. Αντώνης Μασσέλος-Μαρσέλος, σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού (βλέπε).


3ος Διάλογος – «Brexit: Το Δημοψήφισμα και η Επόμενη Μέρα» (Ιούλιος 2016). Στον τρίτο διάλογο της Σύνθεσις, στο ΙΔΙΣ, συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο κ. Μανώλης Μαματζάκης, καθηγητής στο University of Sussex (βλέπε).


4ος Διάλογος – «Τρομοκρατία, Δημοκρατία και Προσωπικά Δεδομένα» (Σεπτέμβριος 2016). Στον τέταρτο διάλογο της Σύνθεσις, στο ΙΔΙΣ, συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Καλέντης, διευθύνων σύμβουλος της Zephirus, ενώ σχολίασε και ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής στο ΕΚΠΑ (βλέπε).


5ος Διάλογος – «Αμερικανικές Εκλογές: Αλλαγή και Ισορροπίες» (Οκτώβριος 2016). Στον πέμπτο διάλογο της Σύνθεσις, στο ΙΔΙΣ, συμμετείχαν ο κ. Alec Mally, διευθυντής στο Foresight Strategy and Communications, ο κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, καθηγητής στο Πάντειο, και ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, επιστημονικός συνεργατής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (βλέπε).


6ος Διάλογος – «Ελληνικό Δημόσιο Χρέος και Ευρωπαϊκές Εξελίξεις» (Δεκέμβριος 2016). Στον έκτο διάλογο της Σύνθεσις, στο Aegean College, συμμετείχαν μέλη της κοινότητας και, δη, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ερευνητής ΚΕΠΕ, ο κ. Αντώνης Μασσέλος-Μαρσέλος, διευθυντής γραφείου Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, και ο κ. Νίκος Λυμούρης, συντονιστής ΚΕΔΙΑ (βλέπε).Γ. Συνεργασίες και Συμμετοχές Σύνθεσις 2016

Συνέδριο eLife 2016 – «Πληροφορία, Διαδίκτυο και Διεθνές Περιβάλλον» (Ιούνιος 2016). Η Σύνθεσις συμμετείχε στο Συνέδριο «eLife 2016» της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο -υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας- οργανώνοντας το πάνελ «Πληροφορία, Διαδίκτυο και Διεθνές Περιβάλλον» όπου συμμετείχαν ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο κ. Νίκος Λυμούρης, η κα Γωγώ Ροκαδάκη, ο κ. Κωνσταντίνος Καλέντης και κ. ο Παναγιώτης Βαρλάγκας (βλέπε).


Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας – «Ο Αξιακός Επαναπροσδιορισμός της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας» (Νοέμβριος 2016). Η Σύνθεσις συμμετείχε στο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, με την τοποθέτηση στο πάνελ «Αποτυπώνοντας την Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα του Σήμερα» του κ. Χρήστου Διαμαντόπουλου, καθηγητή και επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου της Σύνθεσις (βλέπε).


Λοιπές Συμμετοχές (Νοέμβριος 2016). Τα μέλη της Σύνθεσις συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Παγουλάτου «Το Νησί που Φεύγει» (βλέπε) και στην παρουσίαση του βιβλίου των Π. Τσακλόγου, Γ. Παγουλάτου, Γ. Οικονομίδη, Χρ. Τριαντόπουλου και Απ. Φιλιππόπουλου, και της ΔιαΝΕΟσις, «Χάρτης Εξόδου από την Κρίση» (βλέπε).

Δ. Προς το 2017 και Ευχαριστίες

Ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά, το 2017, βρίσκεται σε εξέλιξη, με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση και τον προγραμματισμό του δεύτερου κύκλου διαλόγων. Συνεπώς, κάθε ιδέα ή πρόταση από τα μέλη και τους φίλους της Σύνθεσις είναι κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενη.

Η Σύνθεσις θα ήθελε να ευχαριστήσει για την υποστήριξη (α) τον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» (www.thessalikotsipouro.gr), για την ευγενική χορηγία των κρασιών στις εκδηλώσεις και (β) τη γραφίστρια Ελένη Τσάμη (http://planewalk.net), για τη δημιουργία του λογότυπου της Σύνθεσις.

Ε. Ποιοι Είμαστε

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις είναι οι κ.κ. Χρ. Τριαντόπουλος, Κ. Αγγελόπουλος, Π. Βαρλάγκας, Κ. Ψυχογυιός, Ν. Λυμούρης, Ν. Παπαχρήστος και Χρ. Τσαπακίδης.

Τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις είναι οι κ.κ. Χρ. Διαμαντόπουλος, Μ. Μαματζάκης, Σπ. Βλαχόπουλος, Θ. Παπαδόπουλος και Χ. Τσέκερης.

Τα μέλη της οργανωτικής ομάδας της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις είναι οι κ.κ. Γ. Ροκαδάκη, Θ. Καραθόδωρος, Μ. Ηλιάκης, Στ. Πατκίδης και Ν. Χατζηδημητρόγλου.