Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος - "Γιατί Σύνθεσις; Γιατί τώρα;"

Η Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις» αποτελεί μια ανοιχτή προσπάθεια ανήσυχων πνευμάτων που αναζητούν την κοινή συνισταμένη της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, στο πλαίσιο των παγκόσμιων εξελίξεων. Κοινός σκοπός των ενεργειών μας και των προσπαθειών μας είναι η Σύνθεση ιδεών, σκέψεων και προτάσεων με βασικό στόχο την αναζήτηση της κατεύθυνσης για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα. Η αναζήτηση της καλύτερης επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.


Η πρόσφατη οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που ακόμη όλοι αντιμετωπίζουμε έχει καταρρίψει πολλούς μύθους και αρκετά ταμπού της μεταπολίτευσης. Έχει όμως καταστήσει σαφές ότι η επόμενη μέρα απαιτεί συνθέσεις στα κρίσιμα και στα αυτονόητα. Δεν ωφελούν και δεν ωφέλησαν, ούτε πριν και πολύ περισσότερο ούτε κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι ατέρμονες κόντρες για, λυμένα προ καιρού, θέματα. Δεν ωφέλησε και σίγουρα δεν ωφελεί η αντιπαράθεση για ζητήματα που έχουν απαντηθεί από τις παγκόσμιες εξελίξεις και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Η ενδοσκόπηση και η αναζήτηση των φαντασιακών μας πραγματικοτήτων, όταν η παγκόσμια κοινωνία καλπάζει από επίτευγμα σε επίτευγμα, μοιάζει, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, περιττή πολυτέλεια.


Η διαχρονική κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς όπως καταγράφηκε και σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Κάπα Research (http://kaparesearch.com), δείχνει ότι απαιτούνται αλλαγές ουσίας στον τρόπο λειτουργίας και επικοινωνίας των κρίσιμων θεσμών.


Σε αυτό το περιβάλλον, φαινόμενα περιχαράκωσης και απομονωτισμού δεν βοηθούν την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση και δημιουργούν το νέο ελληνικό παράδοξο: Από τη μία: όλοι μιλούμε για το νέο Brain drain και την ανάγκη των νέων να μεταναστεύσουν για να εργασθούν, και από την άλλη: μεγάλη μερίδα όσων μένουν πίσω να προβάλλουν μια αυξανόμενη εικόνα ευρωσκεπτικισμού, απομονωτισμού και «νεωτερικού συντηρητισμού». Στην Ελλάδα που ενέπνευσε τις αξίες και τα  ιδανικά του Δυτικού κόσμου δεν ταιριάζει αυτή η εικόνα. Οι δυνάμεις και οι δυνατότητες υπάρχουν και είναι πάντα έτοιμες να οδηγήσουν πάλι των χώρα στην πρόοδο και την προκοπή. Η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα και η ομιλία του στο Ίδρυμα Νιάρχος ανέδειξε την αέναη ακτινοβολία των ελληνικών αξιών και ιδανικών και μας θύμισε τις αμέτρητες δυνατότητες της χώρας και των πολιτών της να ξεφύγουν από την πρόσφατη κρίση. Η δική μας προσπάθεια, χωρίς να αγνοεί τις δυσκολίες του εγχειρήματος, επιδιώκει στην ανάδειξη των σημείων που μας ενώνουν και που θα μας δώσουν ώθηση να προοδεύσουμε σε ένα διεθνές περιβάλλον συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού.