Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

"5ος Διάλογος" - «Αμερικανικές Εκλογές 2016: Αλλαγή και Ισορροπίες»

Η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, τον πέμπτο διάλογο του Κύκλου Διαλόγων 2016 «Έμφαση στα Μεγάλα. Ανάλυση στα Μικρά» με θέμα  «Αμερικανικές Εκλογές 2016: Αλλαγή και Ισορροπίες». Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, σε συνεργασία με τον Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (ΚΕΔΙΑ) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και την ιστοσελίδα China and Greece,  αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του ΙΔΙΣ κ. Χάρης Παπασωτηρίου, ο επικεφαλής για τη διεθνή οικονομία του Foresight Strategy and Communications κ. Alec Mally, ο δημοσιογράφος και ιδρυτής του China and Greece κ. Γιώργος Τζογόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Mally ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «[...] Clinton is still seen as the candidate of the status quo in much of America, (except among white males with less than university educations) but both candidates are widely seen as damaged goods. The question is who is carrying more politically radioactive baggage [...]» και συνέχισε για την Ελλάδα ότι «[...] a Trump win means that the Treasury Department will be very silent on Greek debt issues at the IMF but there would be no significant changes in the strategic relationship [...]», συμπληρώνοντας πως «[...] nonetheless we could expect a Trump administration will need some months to find a balance with NATO and the EU, so there would be a period of rocky sailing. If prolonged, this could be serious for world trade and growth [...]».

Από την πλευρά του ο κ. Παπασωτηρίου, μεταξύ πολλών άλλων, ανέλυσε εκτενώς τις εξελίξεις στο κόμμα των ρεπουμπλικάνων, εστιάζοντας στην ιδεολογική και πολιτική «στροφή» που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο εν λόγω κόμμα και η οποία αποκλίνει πλέον από τις φιλελεύθερες αντιλήψεις και τάσεις των προηγούμενων δεκαετιών, αναδεικνύοντας στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας ζητήματα όπως ο προστατευτισμός και η αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση, αλλά και η εναντίωση στη μετανάστευση.


Στη συνέχεια ο κ. Τζογόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «[...] πιθανή νίκη της Χιλαρι Κλίντον θα σηματοδοτήσει συνέχεια στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Αντίθετα επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ θα σημανει το ξεκίνημα μιας περισσότερο άγνωστης περιόδου.  Η ΕΕ θα δει το ρόλο της να υποβαθμίζεται υπό τον Τραμπ. Η Ελλάδα, επίσης, ίσως χάσει έναν σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το χρέος [...]».

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «[...] από τη μία πλευρά η υποψηφιότητα της Κλίντον φαντάζει ως η συνέχιση της ευρύτερης πολιτικής Ομπάμα, «κουβαλώντας», όμως, μία σειρά «σκιώδεις» καταστάσεις από το παρελθόν, αλλά και μία ανησυχία για την πορεία της οικονομίας που φέτος φαίνεται να αναπτύσσεται με αρκετά χαμηλότερο ρυθμό από τον προβλεπόμενο. Από την άλλη πλευρά, η υποψηφιότητα του Τραμπ, κλονίζοντας παραδοσιακές αρχές του ρεπουμπλικάνικου κόμματος, προσπαθεί να εκφράσει μία «αντισυστημική» ρητορική περί αλλαγής των πραγμάτων, η οποία δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα αφού δεν εδράζεται σε στέρεες βάσεις. Έτσι, κυριαρχεί η αρνητική ψήφος ως βασικό κριτήριο επιλογής της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας. Και οδηγούνται οι ΗΠΑ σε μία εκλογική αναμέτρηση μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους ηλικιακά υποψηφίους στην ιστορία τους με γνώμονα το «μη χείρον βέλτιστον». Όπως και να έχει είναι μια όχι θετική εξέλιξη για την «υπερδύναμη» [...]».


Τα μέλη του ΔΣ της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους συμμετέχοντες για την αποδοχή της πρόσκλησής τους, αλλά και για τις τοποθετήσεις τους στο πλαίσιο του πέμπτου διαλόγου. Επίσης, θερμές ευχαριστίες από τα μέλη του ΔΣ και για τον φωτογράφο Αντώνη Νικολάκη (www.antonis-nikolakis.gr), για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης και για το Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» (www.thessalikotsipouro.gr), για τη χορηγία του μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Περισσότερες φωτογραφίες από το διάλογο εδώ.