Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Συμμετοχή και Συνεργασία Σύνθεσις στο 5ο eLife Συνέδριο (23-26/6/2016) - "Πληροφορία, διαδίκτυο και διεθνές περιβάλλον"

Η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις συμμετέχει, ως συνεργαζόμενος εταίρος, στο 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο eLife (http://elifecongress.org) της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, η Σύνθεσις, μεταξύ άλλων, έχει διοργανώσει τη θεματική ενότητα «Πληροφορία, Διαδίκτυο και Διεθνές Περιβάλλον», στη οποία και συμμετέχουν με εισηγήσεις τους, από την πλευρά της Σύνθεσις, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Παναγιώτης Βαρλάγκας, ο Κωνσταντίνος Καλέντης, η Γωγώ Ροκαδάκη και ο Νικόλαος Λυμούρης (βλ. session program).


Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σε σχετικό άρθρο στο Πρώτο Θέμα ότι «[…] το διαδίκτυο αποτελεί μια καθοριστική διάσταση της κοινωνικής δραστηριότητας στη σύγχρονη πραγματικότητα. Δημιουργεί συχνά τάσεις, πιέσεις, αλλά και πλάνες και κινδύνους. Είναι κρίσιμο, συνεπώς, όπως συμβαίνει και έξω από την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου, να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για το πλαίσιο και τους κανόνες που θα επιτρέψουν την επέκταση της θετικής συνεισφοράς του διαδικτύου και του περιορισμού των αρνητικών φαινόμενων. Προς αυτή την κατεύθυνση, κινείται και το 5ο συνέδριο eLife, στο οποίο η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας, εστιάζοντας στη σημασία του διεθνούς περιβάλλοντος τόσο ως προς τη δημιουργία των συνθηκών για την άνθιση του λαϊκισμού και των ακραίων τάσεων, όσο και ως προς τη διεθνή ασφάλεια της διαδικτυακής δραστηριότητας […]».


Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Βαρλάγκας υπογράμμισε, σε σχετικό άρθρο στο Newpost.gr ότι «[...]  η παραγόμενη ποσότητα δεδομένων στο Διαδίκτυο  ειναι ήδη τέτοια (petabytes) που καθιστά αδήριτη την ανάγκη χρήσεως εξελιγμένων τεχνολογιών, όπως τα Big Data Analytics για την εξαγωγή πληροφορίας, και εν τέλει γνώσεως, απ' αυτήν. Η διείσδυση του Διαδικτύου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών εγείρει κινδύνους που εξικνούνται από την παραβίαση του προσωπικού απορρήτου και φτάνουν μέχρι τον κίνδυνο τρομοκρατικών κυβερνοεπιθέσεων. Η δε διασύνδεση του κυβερνοχώρου με τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει μέσω αισθητήρων και γενικότερα του λεγόμενου Internet of Things ανοίγει ευκαιρίες βελτιώσεως της ποιότητας ζωής των πολιτών (π.χ. smart cities) αλλά νέους ορίζοντες στην επιχειρηματικότητα (εφαρμογές του IoT σε τομείς όπως π.χ. η γεωργία και η ναυτιλία). Η Σύνθεσις, με την συμμετοχή της στο elife, ευελπιστεί να συνεισφέρει στον διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων  πάνω στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις διά μέσου μιας διεπιστημονικής προσεγγίσεως που εκτείνεται από τα δημοσιονομικά και την πολιτική επιστήμη μέχρι και την γεωπολιτική [...]».

Δείτε σχετικά: