Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Επιτυχής Εκδήλωσης της Σύνθεσις, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με θέμα "Γεωπολιτική, Νόμισμα και Ελλάδα" (22/4/2015)

Σε μία κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης  πραγματοποιήθηκε από την Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις», την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, δημόσια συζήτηση με θέμα «Γεωπολιτική, Νόμισμα και Ελλάδα».


Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν και συζήτησαν οι κ.κ. Δημήτρης Καιρίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Navarino Network), Γεώργιος Τζογόπουλος (ΕΛΙΑΜΕΠ, Global Times και Chinaandgreece.com), Δημήτρης Κατσίκας (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Παρατηρητήριο της Κρίσης-ΕΛΙΑΜΕΠ) και Παύλος Τσίμας  (ΣΚΑΪ, Εφημερίδα «Τα Νέα» και Huffington Post Greece), ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Χρήστος Διαμαντόπουλος (Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις», von Mises Institute και Endeavor Greece).

Συνοψίζοντας τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των ομιλητών και τις στοχευμένες παρεμβάσεις του κοινού, διαπιστώθηκε σύγκλιση στην άποψη ότι είναι αναγκαία η συμφωνία μεταξύ της χώρας και των ευρωπαίων εταίρων της, ώστε να ομαλοποιηθεί, το συντομότερο δυνατόν, η κατάσταση στην οικονομία και να αποτραπούν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη ελληνική κοινωνία. Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας θεωρητικές εναλλακτικές χρηματοδοτικής αρωγής από άλλες χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μόνο βιώσιμη επιλογή είναι αυτή εντός του πλαισίου συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας.
Όσον αφορά τα σενάρια νομισματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ότι μία τέτοια εξέλιξη –πέρα από το μεγάλο αντίκτυπο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο– δεν θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε φάση εσωτερικής υποτίμησης τα τελευταία χρόνια, αλλά θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αφενός της θεσμικής βελτίωσης της λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και αφετέρου της περαιτέρω έμφασης στην ανάπτυξη τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο. Το πολυπληθές ακροατήριο συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση, θέτοντας ερωτήματα και εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ωστόσο, οι ομιλητές παρέμειναν αισιόδοξοι ότι τα αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα θα αποφευχθούν.