Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος - Απαιτείται Πολιτικό Πλεόνασμα

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη διάρκεια του 2013, είναι σαφέστατα θετικές ειδήσεις και ενθαρρυντικές για την περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, πέρα από το οικονομικό πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερης σημασίας είναι η επίτευξη και «πολιτικού πλεονάσματος», ιδιαίτερα εντός του τόσο κρίσιμου έτους που διανύουμε.

Ως πολιτικό πλεόνασμα εννοούμε την ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των αποτελεσμάτων των θυσιών του ελληνικού λαού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα από μόνο του δεν είναι αρκετό για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Απαιτείται διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και αν είναι δυνατόν και δημοσιονομικό πλεόνασμα, και μετά την αφαίρεση των τόκων, για να είμαστε σίγουροι ότι αφήσαμε για πάντα πίσω την Ελλάδα της κρίσης και της συσσώρευσης χρεών.

Ωστόσο, τα μηνύματα που εκπέμπουν αρκετές πολιτικές δυνάμεις, ως προς τη διαχείριση της επόμενης ημέρας για τη χώρα δεν είναι αυτά που θα περίμενε κάποιος από υπεύθυνες πολιτικές φωνές. Για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να νιώσει ανακούφιση από την οικονομική ασφυξία που ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα πρέπει η οικονομία να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και να αρχίσει να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό για να συμβεί απαιτεί, ιδιαίτερα τώρα, ορθή και σώφρονα δημοσιονομική διαχείριση, συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Αν αντιθέτως η πρώτη μετά από έντεκα χρόνια καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος οδηγήσει σε ένα διαγωνισμό προαναγγελίας παροχών και παράλληλα σε αποφάσεις για μικροπολιτική χαλάρωση όσων δίκαιων δημοσιονομικών μέτρων έχουν εφαρμοσθεί, η πορεία προς την ανάκαμψη θα διακοπεί απότομα και σύντομα, και θα οδηγηθούμε πάλι στον κατήφορο της ύφεσης, η οποία θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ανακοπεί, για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ας ελπίσουμε ότι ενόψει και των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.