Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος - Quick winS: #1 - Μαραθώνια Προβολή

Εγκαινιάζουμε την επικοινωνία μας μέσω αυτής της στήλης της «Σύνθεσις», θέλοντας αρχικά να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας να επικοινωνούν μαζί μας και να μας στέλνουν τις απόψεις, τις ιδέες και τα σχόλιά τους. Είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτα. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός στόχος αυτής της δυναμικής κοινότητας που δημιουργήσαμε.
Ιδιαίτερα μέσω της στήλης Quick winS επιδιώκουμε να προβάλλουμε κάποιες σκέψεις για το πως θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε γρήγορα οφέλη ως κοινωνία, οικονομία και έθνος από την αξιοποίηση των αστείρευτων πηγών πλούτου του ελληνισμού και της χώρας, αλλά και από την εφαρμογή κάποιων αυτονόητων πρωτοβουλιών. Πρωτοβουλιών που μπορούν να αναληφθούν άμεσα με λίγο ή καθόλου κόστος και οι οποίες θα βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας, την ομαλότερη συμβίωση μας ως κοινωνία, αλλά και θα έχουν μια οικονομική ανταποδοτικότητα προς την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Τα θέματα που έχουμε κατά νου να θίξουμε είναι πολλά. Λόγω του πρόσφατου όμως θέρους και των καλοκαιρινών διακοπών θα ασχοληθούμε στην πρώτη αυτή παρέμβασή μας με τον τουρισμό. Και συγκεκριμένα με τις αστείρευτες -αναξιοποίητες(;)- τουριστικές δυνατότητες της Αττικής, που έχει δεχθεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια και πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν διόδους ενίσχυσης του ρεύματος των τουριστών που επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από ένα από τα πολλά παγκόσμια assets της πρωτεύουσας. Αλήθεια είναι δυνατόν η αυθεντική μαραθώνια διαδρομή να μην είναι μια από τις πλέον γνωστές και προσοδοφόρες του κόσμου; Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι δυνατόν να συμπληρώνονται πρόπερσι 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, που κατά πολλούς όρισε το μέλλον της Ευρώπης και εν πολλοίς της ανθρωπότητας, και οι τότε υπεύθυνοι να επαίρονται επειδή έγινε πάλι μια από τα ίδια, και «γέμισαν τα ξενοδοχεία της Αττικής για μια βδομάδα»; Αυτός θα πρέπει είναι ο στόχος της καλώς νοούμενης αξιοποίησης της αυθεντικής μαραθώνιας διαδρομής;

Είμαι σίγουρος ότι μόνο και μόνο από το Μαραθώνα, τον τύμβο, τη διαδρομή και την αίγλη του, το φυσικό κάλλος της περιοχής, άλλοι λαοί θα μπορούσαν να ζουν και να τροφοδοτούν με θέσεις εργασίας την ευρύτερη περιοχή για μεγάλο μέρος του χρόνου. Γιατί λοιπόν δεν αξιοποιούμε αυτή την παγκοσμίως γνωστή διαδρομή; Αυτό το παγκοσμίως γνωστό προσωνύμιο; Δεν θέλουμε; Δεν ξέρουμε πως; Ή δεν μπορούμε; Και τα τρία ερωτήματα έχουν απαντήσεις που μέχρι στιγμής στερούν χρήματα από την ελληνική οικονομία, αλλά δημιουργούν και ευκαιριακό κόστος στην εικόνα της χώρας. Αν οι επίσημοι φορείς, τα υπουργεία, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν ας το αναθέσουν ως project σε ιδιωτικούς φορείς. Για παράδειγμα γιατί να μην προκηρυχθεί ένας διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός με τον οποίο να αναζητά το κράτος ιδιώτη επενδυτή για την αξιοποίηση του χώρου και της διαδρομής; Ο πλειοδότης θα αναλάβει το project και το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει πόρους για να καλύψει τις ανάγκες της αποστολής του: πρόνοια, υγεία, παιδεία, ασφάλιση. Να μια γρήγορη, άμεση και επωφελής κίνηση για τις επιχειρήσεις της Αττικής και τον ελληνικό τουρισμό.