Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ηλιάκης Μιχάλης - Μηδενική Ανοχή στη Βία από Όπου κι αν Προέρχεται…

Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε είναι πρωτοφανή στην ιστορία του Ελληνικού κράτους από τη μεταπολίτευση και ύστερα. Συλλήψεις βουλευτών είχαν να γίνουν από την περίοδο της Χούντας και η ειρωνεία είναι κάτι παραπάνω από διάχυτη, καθώς οι συλληφθέντες είναι νοσταλγοί της. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η πρωτοφανής αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και η κινητοποίηση των δικαστικών και αστυνομικών αρχών. 

Η όλη διαδικασία γεννά μια σειρά εύλογων ερωτημάτων ως προς τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης, της αστυνομίας και της κοινωνίας μας στο σύνολό της, τα οποία είναι καθαρά ζήτημα χρόνου για το εάν απαντηθούν ή όχι.

Εν μέσω της κρίσης η οποία μαστίζει την Ελλάδα εδώ και μια τετραετία δημιουργείται η μοναδική ευκαιρία για την ολική αναδιοργάνωση των κρατικών και κοινωνικών δομών με μηδαμινό πολιτικό κόστος. Ωστόσο πρωταρχικό κριτήριο σε αυτήν την απόπειρα οφείλει να είναι η μηδενική ανοχή από την κοινωνία και τους κρατικούς μηχανισμούς σε οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου και αν αυτή προέρχεται. Το λοστάρι που ανοίγει το κεφάλι του οποιουδήποτε συμπολίτη μας είναι εξίσου θανατηφόρο από όπου και αν προέρχεται το χέρι που το κίνει (ακροδέξια, ακροαριστερά, οργανωμένοι σύλλογοι αθλητικών ομάδων κτλ). Η ανοχή της κοινωνίας σε τέτοια αναμφισβήτα οδηγεί σε ενδυνάμωση οργανώσεων όπως η Χ. Α. Η βία είναι κατακριτέα από όπου και αν προέρχεται και γεννά μόνο βία και η βία οδηγεί μόνο σε αδίεξοδα και αναπόφευκτο αιματοκύλισμα.